Wednesday, 16 February 2011

Roti Canai DAN Air Panas

mapley. ekceli nama lain bagi kedai mamak. aku dulu tatau pon mapley ni mamak. tapi bila masuk ukm. Shela la duk mapley mapley smpi ler aku musykil.aku tny shela : "woii,mapley tu menatang ape?"..hahha..shela ckp :" kedai mamak ler der".ngeks! mana aku tau. ekceli,aku dari kecik,mmg makan jer kedai mamak. ingat lagi..tiap tiap kali nk balik rumah kt Meru dari rumah nenek, mesti singgah kedai mamak kt pekan Meru. yg paling masyuk rojak dia.mmg kaw gila..just bila masuk kem dgn asasi jer..aku xmerasa mamak.uwaaa..mana aku nk carik mamak kt tgh2  KL tu? dah la aku ni gadis kampung jer. kampung la sgt kn?? 3:) so, bila aku dpt masuk ukm..lepas segala gian tu hahha. cuma bezanya. dulu,tiap kali pi..aku mesti order rojak n milo ais. this time dah lain.. sbb umo pon dah lain.dewasa la sikit.kuikui :) 


okay back to the story. dulu masa ada 'bau' freshie lagi.. kami dok blajaq pi makan mapley dgn Civic la. hari hari kami keluaq pi telan roti canai. time tu la baru nk bljar makan capati n tosei.dulu tak suka sbb cm masam ;(. and Civic lah yg ajar ktorg makan tandori, naan keema and mcm mcm lagilah..smpi ketagih..hahahha.ingat lagi.kalau bulan puasa.ktorg pi sana xpon Pulau Mutiara and Aliff kt SS16. pastu ktorg dah kurang cket.masing2 bz. rumet aku kalau pi mapley ke memana ke.. die xmkn bende lain slain mihun goreng dgn sambal belacan. smpi skrg pon. ktanya nk jaga body. mihun tu xde kanji.so lemak pon xtsimpan..katanya lahh..hahha sorry kak ana :P pastu aku trus gila chapati dgn roti kaya..mmg best la..cicah dgn kari campur dal.


Alphard,Myvi,Wave and Kancil. xpenah lagi pi lepak mapley berempat. mesti ada sorg yg missing in action. kalau x aku ,mesti Kancil. dorg dua ekoq tu berd. ktorg mmg xkesah la.sbb both of aku n Myvi's family mmg berd. so asap smoking tu dah biasa bagi ktorg.no wonder la kan.hahha okay.back to the story. Myvi slalu citer kt aku, dulu before Kancil masuk hospital. dorg penah kuar makan kt Ameer Ali. Kancil makan byk gila!! harap jer badan cikeding. but now lagi cikedisss! korg bygkan roti planta,roti telur cheese,megi goreng and of course teh o ais! bende wajib,klo x dia jadi sangap!! sebab tu kalau pi hospital. tak sah klo xbawak teh o ais and roti planta. dua bende ni mcm pembuka slera la..huhu.smpi ktorg dah ckp kt dia,: "ney,next time aku pi lanchang,aku bwk roti planta ko khas dari Ameer Ali".huu


and disebabkan nk beli utk Kancil ni lah..ada yg terpaut hati.kakaka..aney ameer ali. mamat madras tu (tukang buat air) minat kt Myvi. dia usha Myvi smpi skrg tau! tiap kali ktorg smpi die mcm dah dpt aura. baru ktorg nk parking moto die dah ready. blom ktorg duduk lagi. mmg bagi service tiptop la! hahah..yg gempaknya.die ada fb kot! pirahh..Mark dah nk tutop fb dah aneyy oiiii,kau baru nk sign up ker??huhu


aney A.A   : "what is your name?"
Myvi          : "why u ask me?"
aney A.A   : "i want to search your facebook.do u have facebook account?"
Myvi          : "why u want to know my facebook?"
aney A.A   : "i want to add u.what is ur name?"
Myvi          : "hmmm..hmmm..my name..Ana Raffali!!"


hahah..cipan kau Myvi. utk pengetahuan korg, aney tu siap eja kot kt buku amek order dia! hahahah.gian dah jatuh chenta habis ngn Myvi.kuikui.mampos la kau!! bagi aku dgn Myvi, mapley tu ada cerita tersendiri pasal ktorg. macam macam versi ada..lawak ada,sedih ada..mcm mcm ado.hahah. tapi besenyer ktorg mmg mkn roti canai planta la setiap sorg. cuma smlm jer jadi gila sikit. pi kt Nasi Kandar SS7. ktorg order roti canai planta,roti canai pisang,roti tisu,megi goreng,teh o panas,teh o suam, barli panas,kopi o panas.hahha tapi yang bestnyer.. ada org tu sggup dtg dari jauh semata mata nk blanja ktorg.huuuu..best giler..mmg terima kasih byk2 ler yer.len kali boleh blanja lagi.kuikui.


ekceli,ktorg berempat mmg kaki mapley and kongsi fevret roti too. Roti Planta! hahha..now aku tgh berjinak jinak nk rasa teh o ais n teh o panas tu how rasa dia. sbb aku ah kureng la minuman bersusu except susu tepung.lagi lagi dutch lady fresh milk kaler hijau. dulu mmg koya la tekak aku nk masuk. but lately..dah ketagih.taip tiap malam kena pi 7E beli. huuuu..tapi kan.pape pon Ameer Ali is the best!!


p/s : setiap org ada pandangan masing masing tentang mapley :)

1 comment:

Nasuha Salleh said...

ngeh3..i pon kaki mapley
ayam goreng mamak sangat sedap!!!!!! =p

My Recent Post: Mac Makeover - Epis.2